Domowe sposoby, przepisy i dobre rady
Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Anyż (biedrzeniec anyż, pimpinella anisum)

Podobny nieco z wyglądu do natki pietruszki, anyż może się poszczycić długą i bogatą historią w ziołolecznictwie, sięgającą czasów starożytnych.

W dzisiejszych czasach anyż znamy głównie z nalewek i innych alkoholi oraz z zastosowania w cukiernictwie.

Działanie lecznicze anyżu

Anyż można stosować w dwóch podstawowych celach: po pierwsze w przeziębieniach, ze względu na działanie wykrztuślne, a po drugie przy bólach brzucha, dzięki właściwościom rozkurczowym.

Anyż polecany jest niekiedy matkom karmiącym, ponieważ przedostaje się z mlekiem do organizmu dziecka.

Sposób użycia

W przeziębieniach i zapaleniach dróg oddechowych zaleca się wywar z łyżeczki owoców na jedną szklankę wody (dodajemy do tego dwie łyżeczki tymianku i/lub łyżeczkę mydlnicy lekarskiej). Następnie spożywamy po 1-2 łyżki takiego wywaru 3-4 razy dziennie.

W chorobach układu pokarmowego możemy wzbogacić anyżem wywary z mięty czy rumianku (łyżka owoców na szklankę).




Powróć do spisu ziół




Nie przepłacaj!
Porównaj ceny ziół i preparatów ziołowych w Nokaut.pl.







domowe sposoby na zdrowie
domowe sposoby na urodę
domowe sposoby na wzorowy dom
domowe sposoby na pyszne jedzenie
domowe sposoby na piękny ogród
zioła, ziołolecznictwo
przesądy, gusła, zabobony




© domowe-sposoby.net | polityka prywatności | polityka cookies | skontaktuj się z nami