![]() |
Anyż (biedrzeniec anyż, pimpinella anisum)Podobny nieco z wyglądu do natki pietruszki, anyż może się poszczycić długą i bogatą historią w ziołolecznictwie, sięgającą czasów starożytnych. W dzisiejszych czasach anyż znamy głównie z nalewek i innych alkoholi oraz z zastosowania w cukiernictwie. Działanie lecznicze anyżuAnyż można stosować w dwóch podstawowych celach: po pierwsze w przeziębieniach, ze względu na działanie wykrztuślne, a po drugie przy bólach brzucha, dzięki właściwościom rozkurczowym. Anyż polecany jest niekiedy matkom karmiącym, ponieważ przedostaje się z mlekiem do organizmu dziecka. Sposób użyciaW przeziębieniach i zapaleniach dróg oddechowych zaleca się wywar z łyżeczki owoców na jedną szklankę wody (dodajemy do tego dwie łyżeczki tymianku i/lub łyżeczkę mydlnicy lekarskiej). Następnie spożywamy po 1-2 łyżki takiego wywaru 3-4 razy dziennie. W chorobach układu pokarmowego możemy wzbogacić anyżem wywary z mięty czy rumianku (łyżka owoców na szklankę). Nie przepłacaj! |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|