Każdy może dobrze gotować
Gotowanie jest sztuką. A przynajmniej bywa. W życiu codziennym, wciąż zbyt często zamienia się w monotonne i pracochłonne rozbijanie kotletów i tłuczenie ziemniaków. Oczywiście, wszyscy chcielibyśmy, żeby każdy obiad był dziełem sztuki, dopracowanym w każdym szczególe. Ale nie zawsze się chce, nie mówiąc już o tym, że nie zawsze mamy czas na zabawy i eksperymenty w kuchni.
W praktyce staramy się z reguły znaleźć kompromis pomiędzy smacznym i zdrowym jedzeniem, a czasem, który poświęcamy na gotowanie. W tym dziale postaramy się podać Wam kilka wskazówek na temat gotowania zdrowego i domowego, ale jednocześnie w miarę możliwości mało pracochłonnego.
Nie mamy ambicji zamieszczania tutaj wielkiej bazy przepisów kulinarnych, obejmującej potrawy od kuchni włoskiej, przez polską po azjatycką. Od tego są inne serwisy, które radzą sobie całkiem dobrze.
Skupimy się raczej na takich poradach, dzięki których gotowanie będzie łatwiejsze. Dzięki paru sprytnym sztuczkom dowiecie się np. co zrobić, żeby makaron po ugotowaniu się nie sklejał, albo jak przekonać śmietanę do tego, żeby nie zsiadała się w zupie.
Oczywiście, tego rodzaju porady byłyby może nieco nudne, więc parę ciekawych przepisów się znajdzie. Wszystkie będą jednak nawiązywać do prawdziwych tradycji polskiej kuchni.
Dotychczas w dziale Gotowanie zamieściliśmy następujące artykuły:
|