![]() |
Anżelika (arcydzięgiel litwór, archangelica officinalis)Zioło to znamy prawie wszyscy, choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. To właśnie z arcydzięgielu robi się ozdoby na tort - zielone twardawe skórki, przypominające nieco wyglądem rabarbar. Arcydzięgiel występuje głównie na terenach wyżynnych i górzystych, na stanowiskach raczej wilgotnych, na łąkach i przy brzegach wód. Przy zbieraniu arcydzięgielu rosnącego należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ jest on podobny do szaleju - niebezpiecznej, trującej rośliny. Dlatego też, jeżeli potrzebujemy tego zioła, zdecydujmy się na własną uprawę lub zakup u zielarza. Działanie leczniczeDziałanie arcydzięgiela polega głównie na zwiększeniu wydzielania soków trawiennych. Zaleca się zatem stosowanie go przy braku apetytu, problech z trawieniem, wzdęciach czy niestrawności. Arcydzięgiel wykazuje też działanie rozkurczowe i rozluźniające oraz w niewielkim stopniu może delikatnie uspokojać. Wymienione powyżej działanie lecznicze wykazuje korzeń rośliny. Natomiast olejek wytwarzany z arcydzięgiela może być stosowany zewnętrznie jako środek łagodzący ból. Sposób użyciaWysuszony korzeń arcydzięgiela spożywa się w postaci herbatki ziołowej/wywaru. Najczęściej zaleca się picie mieszanki arcydzięgiela np. z miętą lub rumiankiem. Gotową herbatkę (fix) lub łyżeczkę mieszanki należy wypić kilkanaście minut przed posiłkiem. Arcydzięgiela należy unikać w czasie silnych zatruć i dysfunkcji układu pokarmowego, w czasie miesiączki, a także w okresach silnej ekspozycji na promienie słoneczne. Łodyga arcydzięgiela może służyć za ozdobę i dodatek do tortów i ciast. Można z niej także przyrządzić konfitury. Nie przepłacaj! |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|