Domowe sposoby, przepisy i dobre rady
Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Bazylia(ocimum basilicum)

Bazylia to przyprawa, która kojarzy się nam głównie z kuchnią włoską, wspaniałymi makaronami i sosami.

Mało osób zdaje sobie sprawę, że w naszym klimacie możemy ją z powodzeniem uprawiać w ogrodach, a nie tylko w doniczkach. Uprawa taka się opłaca, bo suszona bazylia nie dorównuje smakiem i aromatem świeżej.

Działanie lecznicze bazylii

Bazylia kojarzy nam się raczej z przyprami, a nie ziołami leczniczymi. I właściwie tak właśnie traktujemy ją w dzisiejszych czasach.

Mimo to bazylia oddziałuje na nasz organizm - dodawana do potraw nie tylko nadaje im specyficzny smak i aromat, ale także ułatwia trawienie. Ponadto bazylia wykazuje niewielkie działanie odświeżające i może pozytywnie wpływać na nastrój.

Sposób użycia

W przypadku bazylii nie ma dużo filozofii, po prostu świeże listki rozdrabniamy i dodajemy do potraw (najlepiej w ostatniej fazie gotowania). Suszona bazylia wytrzymuje zdecydowanie więcej, wytrzymuje obróbkę cieplną w wysokich temperaturach można też dodawać ją do pieczenia i marynat.




Powróć do spisu ziół




Nie przepłacaj!
Porównaj ceny ziół i preparatów ziołowych w Nokaut.pl.







domowe sposoby na zdrowie
domowe sposoby na urodę
domowe sposoby na wzorowy dom
domowe sposoby na pyszne jedzenie
domowe sposoby na piękny ogród
zioła, ziołolecznictwo
przesądy, gusła, zabobony




© domowe-sposoby.net | polityka prywatności | polityka cookies | skontaktuj się z nami