Domowe sposoby, przepisy i dobre rady
Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Estragon(atermisia dracunculus)

Estragon to stosunkowo popularna przyprawa stosowana w wielu kuchniach europejskich. Jest rośliną powszechnie rosnącą dziko, do celów leczniczych pozyskuje się go z plantacji. Przydomowa hodowla estragonu jest prosta. Wymaga on wilgotnej gleby i dużego nasłonecznienia.

Estragon w powszechnym przekonaniu jest zwykłą przyprawą. Jednakże podobnie jak np. bazylia, ma pewne ściśle określone właściwości lecznicze, których nie powinniśmy bagatelizować.

Działanie lecznicze estragonu

Tak jak wspomniana bazylia, estragon poza tym, że nadaje smak, ułatwia też trawienie potraw, do których jest dodawany. Wspomaga pracę żołądka i rozkurcza mięśnie przewodu pokarmowego.

Sposób użycia

Estragonu używamy w kuchni zgodnie z przepisami kulinarnymi, pamiętając jednocześnie o jego pozytywnym działaniu na nasz układ trawienny. Możemy stosować listki suszone lub świeże. Estragon dodaje się do różnego rodzaju gotowych potraw, jak też do marynat i sosów.




Powróć do spisu ziół




Nie przepłacaj!
Porównaj ceny ziół i preparatów ziołowych w Nokaut.pl.







domowe sposoby na zdrowie
domowe sposoby na urodę
domowe sposoby na wzorowy dom
domowe sposoby na pyszne jedzenie
domowe sposoby na piękny ogród
zioła, ziołolecznictwo
przesądy, gusła, zabobony




© domowe-sposoby.net | polityka prywatności | polityka cookies | skontaktuj się z nami