Gotowanie jajek bez tajemnic
Gotowanie jajek to niby najprostsza rzecz na świecie. Jednak podobnie jak w przypadku makaronu, o którym pisaliśmy w poprzednim artykule, w przypadku jajek można popełnić błędy.
Przy wszystkich podanych tu wskazówkach przyjmujemy, że jajko jest średniej wielkości. Gigantyczne jajka kur mutantów będziemy musieli gotować odpowiednio dłużej.
Jajka na miękko
Jeśli jajko trzymaliśmy w lodówce, wkładamy na łyżce je do letniej wody. Wrzucone do wrzątku mogą pękać. Jajka przetrzymywane poza lodówką możemy wrzucać do wrzątku. Gotowanie w pierwszym przypadku będzie o minutę krótsze, bo musimy uwzględnić czas, w którym woda dochodzi do temperatury gotowania (a jednocześnie poddaje jajko obróbce cieplnej).
Jajka na miękko gotujemy od 3 do 5 minut. Trzyminutowe gotowanie zapewni nam ścięte lekko białko i płynne żółtko. Im bliżej pięciu minut, tym bliżej do jajka na twardo.
Jajka na twardo
Jajko na twardo gotujemy około 8 minut, przy zachowaniu powyższych wskazówek. Gotowanie dłużej, na wszelki wypadek, raczej nie ma sensu. Możemy w ten sposób co najwyżej zepsuć smak i konsystencję jajka.
Powróć do spisu porad z kategorii Gotowanie
|