Domowe sposoby, przepisy i dobre rady
Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Jałowiec (juniperus communis)

Jałowiec to bardzo popularny krzew rosnący zarówno dziko, jak i w ogrodach. Występuje w różnych odmianach, odmianą spotykaną w naszych lasach jest jałowiec pospolity.

Znawcy sztuki kulinarnej i zwolennicy mocnych trunków znają doskonale wartość jałowca. To właśnie z jego dodatkiem wędzi się mięsa i wędliny, a gin nie bez powodu nazywamy też "jałowcówką".

Działanie leczenicze jałowca

Jałowiec wchodzi w skład mieszanek ziołowych działających moczopędnie oraz pobudzających pracę układu trawiennego. Raczej nie stosuje się go w celach leczniczych bez dodatków innych ziół.

Sposób użycia

W kuchni działanie jałowca opierać się może na dodawaniu owoców do gotujących się potraw lub wędzeniu w dymie jałowcowym. Aby wykorzystać działanie moczopędne, należy dodać owoce do innych ziół moczopędnych (liści brzozy, nawłoci). Uwaga! Z jałowcem należy postępować ostrożnie, zbyt duże dawki mogą powodować negatywne skutki dla zdrowia.




Powróć do spisu ziół




Nie przepłacaj!
Porównaj ceny ziół i preparatów ziołowych w Nokaut.pl.







domowe sposoby na zdrowie
domowe sposoby na urodę
domowe sposoby na wzorowy dom
domowe sposoby na pyszne jedzenie
domowe sposoby na piękny ogród
zioła, ziołolecznictwo
przesądy, gusła, zabobony




© domowe-sposoby.net | polityka prywatności | polityka cookies | skontaktuj się z nami