![]() |
Jałowiec (juniperus communis)Jałowiec to bardzo popularny krzew rosnący zarówno dziko, jak i w ogrodach. Występuje w różnych odmianach, odmianą spotykaną w naszych lasach jest jałowiec pospolity. Znawcy sztuki kulinarnej i zwolennicy mocnych trunków znają doskonale wartość jałowca. To właśnie z jego dodatkiem wędzi się mięsa i wędliny, a gin nie bez powodu nazywamy też "jałowcówką". Działanie leczenicze jałowcaJałowiec wchodzi w skład mieszanek ziołowych działających moczopędnie oraz pobudzających pracę układu trawiennego. Raczej nie stosuje się go w celach leczniczych bez dodatków innych ziół. Sposób użyciaW kuchni działanie jałowca opierać się może na dodawaniu owoców do gotujących się potraw lub wędzeniu w dymie jałowcowym. Aby wykorzystać działanie moczopędne, należy dodać owoce do innych ziół moczopędnych (liści brzozy, nawłoci). Uwaga! Z jałowcem należy postępować ostrożnie, zbyt duże dawki mogą powodować negatywne skutki dla zdrowia. Nie przepłacaj! |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|