Domowe sposoby, przepisy i dobre rady
Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Kminek (carum carvi)

Nasiona kminku dostępne są w niemalże każdym sklepie spożywczym. Dodaje się je do pieczywa, wędlin, serów i innych potraw. Najlepiej zaopatrywać się w kminek właśnie w sklepach, ponieważ jakościowo nie będzie się on różnił od tego uprawianego we własnym ogródku. Nie polecamy zbierania kminku rosnącego dziko. Łatwo go pomylić z innymi roślinami.

Działanie lecznicze kminku

Kminek przede wszystkim bardzo pozytywnie wpłwa na nasz układ pokarmowy. Warto go dodawać w szczególności do potraw ciężkostrawnych. Unikniemy w ten sposób wzdęć, niestrawności i innych przykrych dolegliwości gastrycznych.

Spożywanie kminku poleca się także matkom karmiącym. Pobudza on wytwarzanie mleka, a także pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego niemowląt.

Sposób użycia

Kminek możemy po prostu dodawać do potraw, spożywać go z pieczywem itd. Inne sposoby to zażywanie jednej łyżeczki zmielonego kminku dziennie (można tę dawkę rozbić na dwie po 1/2 łyżeczki) lub picie wywaru (1 łyżka na jedną szklankę wody) po posiłkach.

Kobiety karmiące powinny z reguły stosować nieco mniejsze dawki, które zawsze warto skonsultować z lekarzem.




Powróć do spisu ziół




Nie przepłacaj!
Porównaj ceny ziół i preparatów ziołowych w Nokaut.pl.







domowe sposoby na zdrowie
domowe sposoby na urodę
domowe sposoby na wzorowy dom
domowe sposoby na pyszne jedzenie
domowe sposoby na piękny ogród
zioła, ziołolecznictwo
przesądy, gusła, zabobony




© domowe-sposoby.net | polityka prywatności | polityka cookies | skontaktuj się z nami