Domowe sposoby, przepisy i dobre rady
Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Kolendra (kolendra siewna, coriandrum sativum)

Kolendra to roślina dorastająca do około 3/4 metra, o liściach nieco przypominających liście pietruszki, a kwiatach podobnych do kopru. Owoce kolendry wydają z siebie przyjemny zapach i to właśnie one stanowią największą wartość w ziołolecznictwie.

Kolendrę można z powodzeniem kupić w coraz większej liczbie sklepów, nie tylko zielarskich, ponieważ często używamy jej jako przyprawy. Warto także spróbować uprawy we własnym ogrodzie.

Działanie lecznicze kolendry

Owoce kolendry wspomagają prawidłową pracę żołądka i regulują funkcjonowanie jelit. Dzięki nim zmniejszymy ryzyko wystąpienia wzdęć, wyregulujemy przemianę materii oraz pobudzimy apetyt.

Sposób użycia

Kolendra to nie tylko zioło, ale także doskonała przyprawa. Używamy jej do marynat, ale także do wędzonych mięs i innych potraw. Można spożywać ją mieloną (podobnie jak kminek) na surowo, jako dodatek do sałatek i surówek.

W celu uzyskania pozytywnego efektu na układ pokarmowy, dodajemy kolendrę do innych ziół o podobnym działaniu - rumianku, mięty, majeranku itd.




Powróć do spisu ziół




Nie przepłacaj!
Porównaj ceny ziół i preparatów ziołowych w Nokaut.pl.







domowe sposoby na zdrowie
domowe sposoby na urodę
domowe sposoby na wzorowy dom
domowe sposoby na pyszne jedzenie
domowe sposoby na piękny ogród
zioła, ziołolecznictwo
przesądy, gusła, zabobony




© domowe-sposoby.net | polityka prywatności | polityka cookies | skontaktuj się z nami