Domowe sposoby, przepisy i dobre rady
Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Koper (koper ogrodowy, anethum graveolens)

Koper (lub koperek) to roślina o bardzo szerokim zastosowaniu w niemalże każdej polskiej kuchni. Posiekane liście dodajemy do zup, ziemniaków, mięs, a także sałatek czy kanapek. Koperek nadaje się do wykorzystania zarówno świeży, jak i suszony. Bez niego nie byłoby wspaniałych polskich ogórków kiszonych i wielu innych tradycyjnych potraw.

Działanie lecznicze kopru

Największe właściwości lecznicze wykazują owoce kopru. Działają pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, redukują wzdęcia i rozkurczają jelita.

Działanie kopru poleca się nawet małym dzieciom, ponieważ roślinę tę uważa się za bardzo bezpieczną. Obserwuje się również dobroczynny wpływ kopru na mleko matek karmiących.

Sposób użycia

Napar z owoców kopru przy wzdęciach i innych problemach jelitowych powinno się przyjmować w dawce 2-3 łyżeczki owoców na jedną szklankę wody po posiłku. Dawkowanie dla dzieci i matek karmiących powinno się ustalić po konsultacjach z lekarzem.


Powróć do spisu ziół




Nie przepłacaj!
Porównaj ceny ziół i preparatów ziołowych w Nokaut.pl.







domowe sposoby na zdrowie
domowe sposoby na urodę
domowe sposoby na wzorowy dom
domowe sposoby na pyszne jedzenie
domowe sposoby na piękny ogród
zioła, ziołolecznictwo
przesądy, gusła, zabobony




© domowe-sposoby.net | polityka prywatności | polityka cookies | skontaktuj się z nami