![]() |
Koper (koper ogrodowy, anethum graveolens)Koper (lub koperek) to roślina o bardzo szerokim zastosowaniu w niemalże każdej polskiej kuchni. Posiekane liście dodajemy do zup, ziemniaków, mięs, a także sałatek czy kanapek. Koperek nadaje się do wykorzystania zarówno świeży, jak i suszony. Bez niego nie byłoby wspaniałych polskich ogórków kiszonych i wielu innych tradycyjnych potraw. Działanie lecznicze kopruNajwiększe właściwości lecznicze wykazują owoce kopru. Działają pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, redukują wzdęcia i rozkurczają jelita. Działanie kopru poleca się nawet małym dzieciom, ponieważ roślinę tę uważa się za bardzo bezpieczną. Obserwuje się również dobroczynny wpływ kopru na mleko matek karmiących. Sposób użyciaNapar z owoców kopru przy wzdęciach i innych problemach jelitowych powinno się przyjmować w dawce 2-3 łyżeczki owoców na jedną szklankę wody po posiłku. Dawkowanie dla dzieci i matek karmiących powinno się ustalić po konsultacjach z lekarzem.
Nie przepłacaj! |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|