Domowe sposoby, przepisy i dobre rady
Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Majeranek (majeran ogrodowy, majorana hortensis)

Majeranek to jedna z najpopularniejszych przypraw tradycyjnej polskiej kuchni. Dodajemy go do mięs, zup, sosów i innych potraw. Powszechne użycie majeranku wynika nie tylko z jego smaku, ale też z łagodnego działania leczniczego.

Samodzielna uprawa majeranku jest możliwa, choć rzadko praktykowana ze względu na dobrą jakość gotowych, suszonych ziół dostępnych w sklepach.

Działanie lecznicze majeranku

Majeranek to przede wszystkim przyprawa. Przyprawa bardzo cenna tym bardziej, że delikatnie wspomaga pracę układu trawiennego. Jeżeli planujemy ugotować coś ciężkostrawnego, z pewnością odrobina majeranku nie zaszkodzi.

Niegdyś stosowano majeranek w leczeniu kataru, jako dodatek do maści i inhalacji. Obecnie istnieją jednak skuteczniejsze środki, dlatego też ta praktyka raczej nie jest podtrzymywana.

Sposób użycia

Używajmy majeranku jako przyprawy. Cieszmy się jego smakiem oraz pozytywnym wpływem na procesy trawienne. Ten sposób użycia z całą pewnością zaskarbi sobie więcej zwolenników niż picie wywarów o wątpliwych walorach smakowych.




Powróć do spisu ziół




Nie przepłacaj!
Porównaj ceny ziół i preparatów ziołowych w Nokaut.pl.







domowe sposoby na zdrowie
domowe sposoby na urodę
domowe sposoby na wzorowy dom
domowe sposoby na pyszne jedzenie
domowe sposoby na piękny ogród
zioła, ziołolecznictwo
przesądy, gusła, zabobony




© domowe-sposoby.net | polityka prywatności | polityka cookies | skontaktuj się z nami