Domowe sposoby, przepisy i dobre rady
Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Mięta (mięta pieprzowa, mentha piperita)

Używając współczesnego języka, należałoby powiedzieć, że mięta to zioło kultowe. Znali i stosowali je już starożytni. Egipcjanie umieszczali ją w grobowcach, a rzymianie i grecy stosowali m.in. jako przyprawę i środek odświeżający oddech.

Do dziś mięta odgrywa ogromną rolę w ziołolecznictwie. Skupimy się w tym artykule na mięcie pieprzowej, ale warto wiedzieć, że również innych odmian tej rośliny używa się jako ziół lub dodatków do produktów spożywczych.

Z uwagi na występowanie wielu gatunków mięty i roślin wyglądających do niej podobnie, zdecydowanie radzimy własną uprawę, ewentualnie zakup świeżej lub suszonej mięty w sklepach zielarskich.

Działanie lecznicze mięty

Mięta posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Najczęściej używamy jej do łagodzenia niestrawności, wzdęć i bólów brzucha. Mięta pomoże także przy zapaleniu dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Niektórzy zielarze zalecają również płukanki z mięty na bolące gardło.

Zioło to stosujemy także w dermatologii i kosmetyce oraz w higienie jamy ustnej. Maseczki i kremy z miętą przynoszą ukojenie w stanach zapalnych, natomiast wszelkie pasty i płukanki do jamy ustnej odświeżają i działają bakteriobójczo.

Mięte z powodzeniem powinniśmy stosować również jako przyprawę. Ułatwi ona trawienie ciężkostrawnych dań, dodając przy tym subtelnego, odświeżającego smaku i aromatu. Osobom lubiącym smak mięty polecamy schłodzony i ewentualnie lekko posłodzony napar z mięty.

Sposób użycia

Najczęściej stosujemy miętę zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniach gotowych herbatek ziołowych. Zwykle w problemach układu pokarmowego zaleca się picie naparu 3 razy dziennie - około łyżeczek mięty na szklankę - natomiast przy płukaniu jamy ustnej i gardła używamy wywaru nawet dwukrotnie mocniejszego.

Jako przyprawę traktujmy ją z dużą dowolnością, pamiętając jednak o tym, że potrafi ona zdominować smak potrawy. Warto wpisać miętę do codziennego jadłospisu, tym bardziej, że można dodawać ją zarówno do wykwintnych dań, jak i prostych kanapek z szynką (polecamy świeże listki - coś pysznego!).




Powróć do spisu ziół




Nie przepłacaj!
Porównaj ceny ziół i preparatów ziołowych w Nokaut.pl.







domowe sposoby na zdrowie
domowe sposoby na urodę
domowe sposoby na wzorowy dom
domowe sposoby na pyszne jedzenie
domowe sposoby na piękny ogród
zioła, ziołolecznictwo
przesądy, gusła, zabobony




© domowe-sposoby.net | polityka prywatności | polityka cookies | skontaktuj się z nami