![]() |
Mięta (mięta pieprzowa, mentha piperita)Używając współczesnego języka, należałoby powiedzieć, że mięta to zioło kultowe. Znali i stosowali je już starożytni. Egipcjanie umieszczali ją w grobowcach, a rzymianie i grecy stosowali m.in. jako przyprawę i środek odświeżający oddech. Do dziś mięta odgrywa ogromną rolę w ziołolecznictwie. Skupimy się w tym artykule na mięcie pieprzowej, ale warto wiedzieć, że również innych odmian tej rośliny używa się jako ziół lub dodatków do produktów spożywczych. Z uwagi na występowanie wielu gatunków mięty i roślin wyglądających do niej podobnie, zdecydowanie radzimy własną uprawę, ewentualnie zakup świeżej lub suszonej mięty w sklepach zielarskich. Działanie lecznicze miętyMięta posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Najczęściej używamy jej do łagodzenia niestrawności, wzdęć i bólów brzucha. Mięta pomoże także przy zapaleniu dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Niektórzy zielarze zalecają również płukanki z mięty na bolące gardło. Zioło to stosujemy także w dermatologii i kosmetyce oraz w higienie jamy ustnej. Maseczki i kremy z miętą przynoszą ukojenie w stanach zapalnych, natomiast wszelkie pasty i płukanki do jamy ustnej odświeżają i działają bakteriobójczo. Mięte z powodzeniem powinniśmy stosować również jako przyprawę. Ułatwi ona trawienie ciężkostrawnych dań, dodając przy tym subtelnego, odświeżającego smaku i aromatu. Osobom lubiącym smak mięty polecamy schłodzony i ewentualnie lekko posłodzony napar z mięty. Sposób użyciaNajczęściej stosujemy miętę zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniach gotowych herbatek ziołowych. Zwykle w problemach układu pokarmowego zaleca się picie naparu 3 razy dziennie - około łyżeczek mięty na szklankę - natomiast przy płukaniu jamy ustnej i gardła używamy wywaru nawet dwukrotnie mocniejszego. Jako przyprawę traktujmy ją z dużą dowolnością, pamiętając jednak o tym, że potrafi ona zdominować smak potrawy. Warto wpisać miętę do codziennego jadłospisu, tym bardziej, że można dodawać ją zarówno do wykwintnych dań, jak i prostych kanapek z szynką (polecamy świeże listki - coś pysznego!). Nie przepłacaj! |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|